Na výstave ikon sa prezentujú autori zo spolku sv. Cyrila a Metoda

16.02.2008 Prešov

Prešov 16. februára (TASR) - Vernisáž výstavy kolekcie vyše 80 ikon od piatich autorov zo Spolku ikonopiscov sv. Cyrila a Metoda Slovenska sa konala dnes večer v Prešove. Išlo o sprievodnú akciu slávnosti povýšenia ...
Spolok so sídlom v Centre spirituality Východ - Západ v Košiciach existuje desať rokov a na začiatku v ňom pôsobil aj páter Ján, súčasný nový gréckokatolícky metropolita Babjak.
Vincent Luca je v spolku od začiatku a ako povedal pre TASR, svojimi prácami sa prezentovali v Taliansku, Rakúsku, pred dvoma rokmi v Galérii Kolomana Sokola vo Washingtone a už skoro po celom Slovensku. V prešovskej gréckokatolíckej eparchii je táto výstava ich prvá.
Poslaním spolku je zachovávať a rozvíjať dedičstvo Cyrila a Metoda, ktorí okrem staroslovienskeho písma doniesli aj štruktúru a filozofiu byzantského výtvarného prejavu. V ikonách sa zachoval dodnes.
Ako Luca zdôraznil, ich nazeranie na ikony, obrazy svätcov, je rigorózne. \"My tvoríme ikony tak, ako pred stáročiami tvorili starí majstri, čiže dodržiavame technický a duchovný kanón a dodržiavame a používame prírodné materiály, \" konštatoval. Zásady starých majstrov považujú za nemenné. Ikona je súčasťou liturgie. Luca dodal, že rozlišujú medzi ikonou a sakrálnym obrazom. \"Ikona je Slovo Božie, čiže Písmo sväté vyjadrené líniami a farbami, \" uviedol.
Keďže ikona má svoje technické a symbolické významy, pod tradičným spôsobom písania ikon a tradičnými materiálmi rozumejú drevo. Ikona je pre nich len taká, ak je na dreve. A to preto, lebo Ježiš Kristus zomrel na drevenom kríži. Sami ikonopisci si pripravujú emulziu na farby na báze vajíčka, keďže je to symbol života a pozlacujú obrazy 24-karátovým zlatom.
Spolok organizuje ikonopisecké školy, v ktorých učí len základy, preto Luca nevedel povedať, koľko z ich doterajších 80 absolventov, mladých študentov, ako i dôchodcov, sa tomu venuje.
Výstava v Krajskom múzeu v Prešove potrvá do konca februára.
 

Vyberte región